EXCLUSIV | Sunt sau nu „secții de poliție” ale Beijingului în România? Ambasada Chinei la București: ”Nu sunt «posturi de poliție», ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi care au nevoie de ajutor”

EXCLUSIV | Sunt sau nu „secții de poliție” ale Beijingului în România? Ambasada Chinei la București: ”Nu sunt «posturi de poliție», ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi care au nevoie de ajutor”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 14/12/2022, 10:00

Dezvăluiri publicate recent de televiziunea americană CNN despre existența a peste o sută de ”secții de poliție” înființate de China în mai multe state, inclusiv România, pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil – informații care apar într-un raport al unei organizații care militează pentru drepturile omului – au pus autoritățile din statele indicate să aducă lămuriri.

  • După ce Ministerul Afacerilor Interne a negat existența unor astfel de secții de poliție în România, deschise în baza unui acord cu autoritățile de la Beijing, Gândul a solicitat un punct de vedere și de la Ambasada Chinei la București.
  • În răspunsul transmis în exclusivitate, oficialii Ambasadei Chinei susțin că așa-numitele ”secții de poliție” sunt de fapt centre deschise de voluntari să sprijine cetățenii chinezi care vor să îți reînnoiască permisul de conducere și au nevoie de ajutor pentru a înțelege cum pot folosi platforma online dedicată acestui serviciu.

Gândul a solicitat Ambasadei Chinei la București un punct de vedere în legătură cu existența unor posibile ”secții de poliție” despre care a scris CNN și care, potrivit raportului Safeguard Defenders, organizație din Madrid care militează pentru drepturile omului, citat de televiziunea americană, ar fi fost deschise și în România.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a clarificat în repetate rânduri această problemă. Așa-numitele «secții de poliție» de peste hotare nu sunt «posturi de poliție» sau «centre de servicii de poliție», acestea ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi locali care au nevoie de ajutor pentru a accesa platforma de servicii online de examinare medicală pentru reînnoirea permisului de conducere chinez”, se arată în răspunsul Ambasadei Chinei transmis în exclusivitate pentru Gândul.

Aceste structuri funcționează, spun oficialii de la Ambasada Chinei, în locuri puse la dispoziție de comunitățile chineze locale și sprijinul este oferit de voluntari, nu de ofițeri de poliție chinezi.

Locurile sunt oferite de comunitățile chineze locale care ar dori să fie de ajutor, iar oamenii care lucrează în acele locuri sunt toți voluntari care provin din aceste comunități, nu ofițeri de poliție chinezi. Sperăm că părțile relevante nu vor face remarci nejustificate”, a precizat Ambasada Republicii Populare Chineze în România în răspunsul transmis pentru Gândul, referitor la dezvăluirile din articolul CNN.

Reprezentanții diplomatici au menționată că Poliția din China a avut întotdeauna o relație bună de cooperare cu Poliția Română, care s-a asigurat că cetățenii chinezi din România sunt în siguranță.

”Partea chineză mulțumește poliției române pentru atenția și protecția acordată siguranței vieților și proprietăților instituțiilor chineze și personalului chinez din România și este dispusă să continue să lucreze împreună cu toate sectoarele din România, inclusiv cu poliția română, pentru a promova buna desfășurare a cooperării pragmatică în diverse domenii dintre cele două țări”, încheie Ambasada Chinei răspunsul transmis pentru Gândul.

MAI: ”Nu există acord cu China pentru înființarea unor astfel de entități”

În urmă cu aproape două săptămâni, în 4 decembrie, CNN publica un articol exclusiv care cita un raport cu informații potrivit cărora Republica Populară Chineză a înființat și coordonează peste o sută de „secții de poliție” în toată lumea, cu ajutorul unor state-gazdă. Autoritățile din China ar fi urmărit, conform informațiilor din raport, monitorizarea, hărțuirea și, în anumite cazuri, chiar repatrierea cetățenilor chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu state din Europa și Africa.

O zi mai târziu, pe 5 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezmințit informația transmisă de CNN potrivit căreia la nivelul instituției ar exista un acord semnat cu autoritățile din China care să permită înființarea unor secții de poliție ilegale.

„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități. Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de«competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională”, transmitea MAI.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că, prin structurile specializate, desfășoară constant, în limita competențelor, activități pentru a se asigura că în România nu se desfășoară ”activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...