Dezvăluiri publicate recent de televiziunea americană CNN despre existența a peste o sută de ”secții de poliție” înființate de China în mai multe state, inclusiv România, pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil – informații care apar într-un raport al unei organizații care militează pentru drepturile omului – au pus autoritățile din statele indicate să aducă lămuriri.
Gândul a solicitat Ambasadei Chinei la București un punct de vedere în legătură cu existența unor posibile ”secții de poliție” despre care a scris CNN și care, potrivit raportului Safeguard Defenders, organizație din Madrid care militează pentru drepturile omului, citat de televiziunea americană, ar fi fost deschise și în România.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a clarificat în repetate rânduri această problemă. Așa-numitele «secții de poliție» de peste hotare nu sunt «posturi de poliție» sau «centre de servicii de poliție», acestea ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi locali care au nevoie de ajutor pentru a accesa platforma de servicii online de examinare medicală pentru reînnoirea permisului de conducere chinez”, se arată în răspunsul Ambasadei Chinei transmis în exclusivitate pentru Gândul.
Aceste structuri funcționează, spun oficialii de la Ambasada Chinei, în locuri puse la dispoziție de comunitățile chineze locale și sprijinul este oferit de voluntari, nu de ofițeri de poliție chinezi.
Locurile sunt oferite de comunitățile chineze locale care ar dori să fie de ajutor, iar oamenii care lucrează în acele locuri sunt toți voluntari care provin din aceste comunități, nu ofițeri de poliție chinezi. Sperăm că părțile relevante nu vor face remarci nejustificate”, a precizat Ambasada Republicii Populare Chineze în România în răspunsul transmis pentru Gândul, referitor la dezvăluirile din articolul CNN.
Reprezentanții diplomatici au menționată că Poliția din China a avut întotdeauna o relație bună de cooperare cu Poliția Română, care s-a asigurat că cetățenii chinezi din România sunt în siguranță.
”Partea chineză mulțumește poliției române pentru atenția și protecția acordată siguranței vieților și proprietăților instituțiilor chineze și personalului chinez din România și este dispusă să continue să lucreze împreună cu toate sectoarele din România, inclusiv cu poliția română, pentru a promova buna desfășurare a cooperării pragmatică în diverse domenii dintre cele două țări”, încheie Ambasada Chinei răspunsul transmis pentru Gândul.
În urmă cu aproape două săptămâni, în 4 decembrie, CNN publica un articol exclusiv care cita un raport cu informații potrivit cărora Republica Populară Chineză a înființat și coordonează peste o sută de „secții de poliție” în toată lumea, cu ajutorul unor state-gazdă. Autoritățile din China ar fi urmărit, conform informațiilor din raport, monitorizarea, hărțuirea și, în anumite cazuri, chiar repatrierea cetățenilor chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu state din Europa și Africa.
O zi mai târziu, pe 5 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezmințit informația transmisă de CNN potrivit căreia la nivelul instituției ar exista un acord semnat cu autoritățile din China care să permită înființarea unor secții de poliție ilegale.
„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități. Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de«competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională”, transmitea MAI.
Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că, prin structurile specializate, desfășoară constant, în limita competențelor, activități pentru a se asigura că în România nu se desfășoară ”activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”.